Spălare Chimică Instalație

Instalațiile termice sunt esențiale pentru a asigura confortul termic în case, clădiri și alte spații de locuit sau de lucru. Cu toate acestea, din cauza utilizării lor constante, acestea pot fi supuse unor probleme de depuneri și acumulare de murdărie, care pot afecta performanța lor și pot reduce eficiența energetică.

Pentru a rezolva această problemă, există o soluție eficientă – spălarea chimică a instalației termice. Aceasta constă în utilizarea unor substanțe chimice special formulate, care ajută la eliminarea depunerilor și a altor impurități care se acumulează în instalația termică. Operațiunea este recomandată și în cazul instalațiilor noi unde se face o pasivizare chimică a instalațiilor.

Procedura de spălare chimică a instalației termice este relativ simplă, dar necesită cunoștințe și experiență în domeniul tehnic. De regulă, procesul implică adăugarea soluției de curățare în sistemul de încălzire și circularea acesteia prin conducte, radiatoare și alte componente ale instalației termice. Soluția de curățare poate fi de diferite tipuri, în funcție de nevoile specifice ale instalației termice, cum ar fi soluții alcaline, acide sau neutre.

Scopul principal al spălării chimice a instalației termice este de a elimina depunerile care pot afecta circulația apei calde și a agentului termic prin instalație. Depunerile pot fi de diferite tipuri, cum ar fi depunerile de calcar, rugină, sedimentele și alte impurități care se acumulează în timp în sistemul de încălzire. Aceste depuneri pot bloca conductele, pot reduce eficiența sistemului și pot crește costurile de întreținere.

Spălarea chimică a instalației termice poate ajuta la prevenirea apariției coroziunii. Soluțiile de curățare conțin inhibitori de coroziune, care ajută la protejarea componentelor instalației termice de oxidare și coroziune.

La o instalație nouă procedura de spălare chimică este mai simplă și costurile sunt de 50 RON/RADIATOR în comparație cu o instalație mai veche de 3-4 ani unde procedurile de spălare sunt complexe și de durată și costurile sunt duble 100 RON/RADIATOR.

De regulă spălările de instalații sunt recomandate a se face la începutul sezonului rece și doar la nevoie, dar în anumite situații se pot face chiar și în plin sezon de iarnă acestea numindu-se spălări pasive.

Este important de menționat că această procedură trebuie să fie efectuată de un specialist în domeniul tehnic, care are cunoștințe și experiență în utilizarea substanțelor chimice și a echipamentelor speciale necesare pentru efectuarea ei. De asemenea, este important să se utilizeze substanțe chimice sigure și ecologice, care nu vor dăuna mediului sau sănătății umane.