Vara ne-a arătat deja că poate să fie din ce în ce mai călduroasă, de la un an la altul. Din acest motiv, aparatele de aer condiționat sunt tot mai prezente în casele noastre, asigurându-ne confortul termic. 

Astfel, curățarea aerului condiționat este o operațiune pe care ar trebui să o facem cel puțin anual, pentru a ne asigura că murdăria și praful sunt eliminate, iar noi putem respira un aer cât mai curat, fără bacterii și alergeni.

Ce semne îți spun că e timpul să cureți aerul condiționat?

De igienizarea aerului condiționat depinde în bună măsură funcționarea corectă a aparatului, atât a unității interne, cât și a cea externe. Mai mult decât atât, consumul de electricitate poate crește cu 10 – 25% în cazul filtrelor necurățate sau ale altor componente neigienizate.

Atunci când este folosit preponderent vara, praful și umezeala se pot acumula în unitate. Efectul în acest caz este un miros neplăcut, uneori mai subtil, alteori mai pregnant, ce este eliberat la pornirea aparatului de aer condțiionat.

Un flux de aer slab sau o scădere a eficienței de răcire sunt alte motive care te anunță că unitatea AC necesită o intervenție din partea specialiștilor, în primul rând pentru o igienizare. 

Nivelul de poluare al zonei în care este montat aerul condiționat contribuie și el la eficiența unitătii exterioare. Un grad de poluare ridicat, cu mult praf, va reduce fiabilitatea aparatului de aer condiționat, dacă acesta nu este curățat periodic. 

Un zgomot neobișnuit poate fi și el un semn al faptului că o parte internă este obstrucționată de praf sau de murdărie. 

Cum te afectează un aparat de aer condiționat necurățat

Chiar dacă nu simți mirosuri neplăcute, aparatul de aer condiționat necurățat poate elibera în casa ta o gamă largă de bacterii și alergeni. Persoanele mai în vârsta, cei cu astm, precum și copiii sunt printre cei mai expuși la probleme de sănătate respiratorii.

O bacterie denumita “Legionella” se dezvoltă în mediile cu umezeală și poate provoca la cei cu un sistem imunitar slăbit infecții și chiar pneomonie. Simptomele de debut cuprind greață, dureri de cap și de piept și o stare de slăbiciune generală.

Mucegaiul negru, sau Stachybotrys chartarum, după denumirea sa științifică, este una dintre cele mai dăunatoare forme de fungi. În condiții favorabile, mucegaiul negru produce micotoxine. Expunerea la micotoxinele mucegaiului negru poate provoca leziuni pulmonare și probleme de sănătate pe termen lung.

Chiar dacă inițial nu vei asocia calitatea aerului condiționat cu o problemă dermatologică, există mai multe studii care arată că alergenii din aer pot provoca o uscăciune a pielii sau chiar o serie de erupții cutanate (roșeață, mâncărime).

Curățare aer condiționat: cum procedăm, etape

Curățarea unui aparat de aer condiționat implică mai multe etape pentru a asigura o funcționare eficientă a sistemului pe termen lung. Va recomandăm să apelați la specialiști, pentru o igienizare corectă a aparatului de aer condiționat.

În primul rând, vom scoate aparatul din priză pentru a evita accidentele. Apoi, vom deschide capacul unității interioare pentru a avea acces la filtrele de aer. Acestea se vor scoate și se spală. Există pe piață inclusiv soluții antimucegai dedicate pentru acest lucru. Recomandăm ca filtrele să fie clătite bine și uscate complet înainte de a fi puse înapoi în unitatea internă.

Următoarea etapă presupune curățarea bobinelor evaporatorului, precum și tava de preluare a condensului. În acest caz se va utiliza un spray special pentru a îndepărta murdăria și depunerile, iar la final se va șterge cu o cârpă curată. 

De asemenea, și igienizarea ventilatorului și a grilelor de admisie este o etapă obligatorie în curățarea unui aer condiționat, alături de tubul de drenaj – predispus frecvent la formarea mucegaiului.

Unitatea exterioară trebuie și ea verificată. În primul rând, vom îndeparta frunzele sau praful de pe ea. Apoi, urmează curățarea bobinelor condensatorului. Specialiștii din echipa Heatco vă pot ajuta cu toate aceste etape. În plus, aceștia pot face și verificări suplimentare care țin de presiunea instalației, puterea de absorbție, precum și completarea cu freon, dacă este cazul.

La final se va face o verificare generală, pentru a ne asigura că toate componentele și racordurile sunt la locul lor, bine strânse și că nu există semne de deteriorare. 

Cele mai frecvente greșeli la curățarea aerului condiționat

În timp ce cureți aparatul de aer condiționat, există câteva greșeli comune pe care ar trebui să le eviți:

Neoprirerea alimentării: Asigură-te că oprești aparatul de la sursa de alimentare înainte de a începe curățarea pentru a evita riscul de electrocutare.

Neglijarea curățării ventilatorului și a paletelor: În timp, se poate ajunge la reducerea fluxului de aer și la o răcirea ineficientă.

Utilizarea unei presiuni prea mari la curățarea bobinelor: Folosește o presiune scăzută atunci când cureți bobinele pentru a evita deteriorarea lor.

Deși curățarea aerului condiționat pe cont propriu este posibilă, vă invităm să aveți în vedere faptul că se pot face ușor greșeli care să deterioreze anumite componente mecanice sau electronice din aparat. De aceea, o echipă specializată este întodeauna o investiție bună, pe termen lung, pentru a prelungi pe cât de mult posibil fiabilitatea aparatului dumneavoastră.

Curățare aer condiționat